Tuesday, March 5, 2013

Panas Baran yang terlalu dasyatassalamualaikum, hari ni aku nak cerita pasal perangai panas baran. aku memang ada sifat panas baran, dan aku tidak bangga cerita pasal sifat panas baran aku ni. panas baran, atau "hot-tempered" whats we called it in english. thanks to google translate sebab tolong aku terjemahkan perkataan ni.

panas baran ni, hurm, apa yang aku mampu nak bagitau, kau memang tak boleh nak jangka bila perangai panas baran ni nak datang, anytime, anywhere, ada je punca yang boleh buat kau bengang, dekat situ perangai panas baran kau akan datang, kalau kau tak cuba untuk bersabar.

untuk sekali dua, boleh laa nak bersabar, dan sifat kesabaran aku amat laa tipis, macam tipis kulit bawang tu? kau tau tak? lebih kurang laaa. huhu. macam sekarang ni, aku tengah sakit gusi bengkak, so anything yang berlaku lepas ni, yang buat aku geram, maybe boleh buat aku naik hantu (maksud dia naik hangin laaa) itupun, kalau aku tak boleh tahan untuk bersabar. hurm

dengan sifat panas baran aku ni, aku selalu sakitkan hati orang-orang disekeliling aku, dalam sedar atau tidak, aku memang sudah sakitkan hati orang yang aku sayang. macam yang aku tulis tadi, sifat marah ni datang tanpa kau sedar. dia just berlaku macam tu je.

bila kau tengah mara, akan keluarlah perkataan atau ayat yang amat menyakitkan hati orang yang mendengar, boleh buat orang yang mendengar tu terasa dengan kita, tu laa aku cakap, bila kita tengah marah, kadang-kadang kita tak sedar apa yang kita cakap atau apa yang kita tengah lakukan, kira macam syaitan tengah merasuk dalam diri kita, sebab tu dalam Agama Islam selalu suruh kita berzikir mengingati Allah Swt. supaya tenang hati kita, aku selalu terlupa nak berzikir bila aku tengah marah, Ya Allah, teruknya aku
 :'(

then bila aku sudah cool down, aku mesti menyesal dengan apa yang aku buat time aku tengah marah, aku sudah sakitkan hati orang yang aku sayang, tanpa aku sedar, memang nak buang sifat panas baran ni, tapi macam susah. sebab aku sudah biasa macam ni.

dengan sifat panas baran ni, orang akan hilang hormat dekat kau, sebab kau tak hormat orang lain bila kau tengah marah, aku memang tak bangga dengan sifat panas baran ni, aku memang nak ubah diri aku untuk menjadi yang lebih baik, tapi semua perubahan ini memang amat memerlukan jangka masa yang panjang. aku rasa takkan ada lelaki yang boleh terima aku seadanya, sebab aku rasa aku adalah seorang yang terlalu complicated untuk difahami, cukup laa dengan pengalaman aku putus cinta sebelum ni, aku pun tak tau tahun bila baru pintu hati aku terbuka untuk itu lagi.

terima kasih sebab sudi baca blog aku, assalamualaikum  :)No comments: