Monday, January 14, 2013

POLITIK

ASSALAMUALAIKUM

mula-mula sekali
aku nak minta maaf
kalau ada orang yang tersakit hati
dengan entry aku kali ni
aku just bagitahu pendapat aku sahaja

aku memang tak tahu
dan tak amik port sangat
pasal hal politik malaysia ni
tapi sejak akhir-akhir ni
makin nak dekat dengan pilihan raya umum
makin teruk aku tengok 
macam-macam cerita keluar
kadang-kadang tak tahu
mana satu cerita yang betul
dan mana satu cerita yang palsu

yang sini fitnah yang sana
yang sana fitnah yang sini
kenapa perlu saling mengutuk 
antara satu sama lain?

well, manusia tiada yang sempurna
itu memang fakta
so setiap orang pasti akan melakukan kesilapan
kau tak boleh nak letakkan kesalahan
dekat satu pihak sahaja
bagi aku dua-dua pihak salah
samada pihak kerajaan atau pembangkang
dua-dua sama

Yang di-Pertuan Agong adalah ketua negara
Perdana Menteri adalah ketua kerajaan
Rosmah adalah bini kepada Perdana Menteri Malaysia
rosmah tu patut pakai tudung
jadi contoh yang baik untuk rakyat malaysia
macam mana nak raih undi untuk Barisan Nasional
kalau diri sendiri pun belum mampu nak
jadi contoh yang terbaik untuk penduduk Malaysia
slek dekat situ laa bagi aku
orang mempertikaikan pegangan agama
bagi ketua kerajaan malaysia sekarang

Bagi pihak pembangkang pulak
memang dah elok sebab 
sudah utamakan pegangan agama
tapi kena ingat bahawa
 agama islam agama yang suci
aku bukan nak jadi ustazah nak cerita detail tentang Islam
tapi aku nak jelaskan bahawa
pihak pembangkang tak boleh nak 
campur aduk politik dengan agama
itu adalah dua perkara yang amat berbeza
Agama Islam mana boleh buat main-main
itu adalah Agama yang menuju ke jalan Allah Swt
aku memang tak setuju yang pasal
nama Allah Swt yang nak digunakan 
dalam kitab bible bahasa melayu
nama Allah Swt mana boleh buat main-main

pengetahuan aku memang zero
kalau korang tanya pasal politik dekat aku
dekat sini aku just bagitau pendapat aku sahaja
so aku mintak maaf kalau
ade sakitkan hati sapa-sapa

assalamualaikum











1 comment:

Wani said...

aku pun atas pagar gak dalam soal2 politik ni. Aku tak suka dua2 pihak sebenarnya. Bagi aku kerajaan mmg agak corrupted, and pihak pembangkang plak...aku tau apa niat diorg, tp cara diorg approach tu salah la. Kata nk fight for keamanan, tp sampai bakar kereta polis la, apa la...what kind of "figt for keamanan" is that? Panggil la aku ni hippie ke, aku tak kisah pun, tp bagi aku, niat tu dh betul, tp cara nk approach tu salah. Violence will not solve anything. Kerajaan plak, dah tau rakyat dh tak puas hati, diorg patut do something to improve...ni sibuk nk bg subsidi smartphone la apa jadah tu, drpd nk buat bende gitu, baik guna duit tu utk improve kan education, public transport, jalan raya yang berlubang-lubang tu, traffic light yg tak penah nk nyala and so on...jangan pikir nak rasuah je. Suruh stop corruption, tp diorg sendiri tak reti nak stop.